1Reconèixer els valors d’identitat històrics i artístics de l’ampli arc del Patrimoni Cultural de Catalunya: béns mobles (pintura, escultura, ceràmica, mobiliari, artesania, llibres, documents, etc.), construccions populars, arquitectura, restes arqueològiques, patrimoni industrial, jardins històrics, conjunts històrico-artístics, centres històrics, paisatges humanitzats, etc..
2Proclamar la universalitat del Patrimoni Cultural de Catalunya, no com a propietat exclusiva dels catalans, sinó com un dret de pertinença de la humanitat. Cada generació n’és solament mera depositària de manera transitòria.
3Obrir canals de participació a la societat, per tal de democratitzar i controlar la gestió del llegat històric i artístic del nostre país.
4Sensibilitzar l’opinió pública en favor de la salvaguarda dels valors genuïns d’aquest Patrimoni, base de la nostra identitat col·lectiva.
5Informar i Debatre tant sobre les propostes d’intervenció a emprendre, com sobre les actuacions realitzades als diferents àmbits; des de l’opinió pública fins a la dels especialistes i professionals, per dret irrenunciable de ciutadania.
6Vetllar activament per la conservació dels valors ja esmentats, històrics i artístics, del Patrimoni Cultural de Catalunya, per tal de no crear falsos històrics ni reconstruccions artístiques inventades.
7Actuar en la defensa dels béns culturals d’interès nacional, local o altre, promovent la incoació d’expedients de declaració dels mateixos, 0 bé mitjançant accions populars quan siguin necessàries.
8Conservar al màxim el Patrimoni Cultural, en particular l’arquitectònic, amb:
A. Mínimes intervencions estrictament necessàries.
B. Màxima documentació, tant gràfica i fotogràfica com històrica i tècnica.
C. Reversibilitat veritable de les intervencions
D. Compatibilitat de materials, de tècniques i de l’estètica de les mateixes, per tal d’evitar recreacions desfiguradores de la identitat i de l’autenticitat del Patrimoni.
9Publicitar mitjançant estudis, memòries, anàlisis crítiques i butlletins, els resultats de les intervencions dutes a terme, tant per part de les administracions com per les persones privades, per tal de difondre els exemples d’actuacions reixides.
10Fomentar el rigor i la correcció en totes les intervencions sobre el Patrimoni Cultural, exigència de veritable competència professional i de democràtic treball interdisciplinar entre els diferents especialistes que hi intervenen.
Barcelona, a 15 de desembre del 1997
Primers signants d’aquest manifest:
Horacio Capel Sáez, geògraf i Catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Barcelona
Joan Fuguet Sans, historiador i professor de l’Escola Superior de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya
Xavier Garcia Pujades, periodista
Joan-Ramon González Pérez, arqueòleg i Cap del Servei d’Arqueologia de l’Institut d’Estudis Ilerdencs
Juan Miguel Muñoz Corbalán, historiador de l’art i professor de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona
Salvador Tarragó Cid, arquitecte i Director d’un Màster de Restauració de Monuments de la Universitat Politècnica de Catalunya
Mercè Tatjer Mir, geògrafa i professora de la Facultat de Pedagogia de la Universitat de Barcelona
Enric Viñas Manuel, arquitecte