Visita a l’Exposició de Josepa Tolrà a Mataró
Visita a l’Exposició de Josepa Tolrà a Mataró
El passat 28 de febrer els socis de SOS-Monuments vam fer una visita a l’Exposició de Josepa Tolrà. La visita va estar guiada per la Professora de la Universitat de Barcelona i Comissària de l’exposició, Pilar Bonet.
Pilar Bonet ens va endinsar en el món de Josepa Tolrà i, al mateix temps, ens va explicar l’itinerari seguit per la seva obra fins a arribar a aquesta mostra, la més important que s’hagi fet fins aquest moment. Les seves explicacions estaven autoritzades per el seu coneixement de l’art però, sobretot, per un aprofondiment en la vida i obra de Josepa Tolrà que ja ve de molts anys. L’acompanyava la néta d’una de les germanes de la Josepa, també historiadora de l’art.
Josepa Tolrà va ser una dona de poble sense formació acadèmica, que va patir la desgràcia de perdre dos fills. A partir d’aquest moment, comença sentir veus i presències al temps que adquireix una facultat que li permet entendre les malalties del altres i poder-les curar.
La seva família, en lloc de considerar-la boja, li aconsella que pinti i escrigui el que veu i sent. D’aquí surten uns dibuixos plens de fantasia, tocats per la màgia. La seva tècnica consisteix en donar forma a la figura i omplir-la amb punts separats, o guionets, semblants a puntades d’un brodat. Són dibuixos complexos que cal mirar de prop perquè dintre d’una figura n’hi ha d’altres. L’escena principal pot estar envoltada per algunes més petites però tant o més interessants; a més, acostuma a completar la seva obra amb frases o dates relatives al moment en què va passar l’escena representada.
La seva obra, que ella mai va vendre i ha deixat dit que no es cobri per la seva obra, va ser admirada i valorada per artistes tan rellevants de la nostra cultura com Joan Brossa. Hi ha obra seva al Museu Reina Sofia de Madrid i al MACBA de Barcelona, sense que estigui molt clar el camí seguit per arribar allà.