VII TROBADA EN EL FERROL. Octubre 2010
Per Mari-Cruz Santos
Els passats dies 9, 10 i 11 hem tingut la nostra trobada anual amb associacions de la resta de l’Estat que, com nosaltres, actuen en defensa del patrimoni. Aquest any ha estat a El Ferrol, ciutat gallega oberta al mar.
Una particularitat que tenen aquestes reunions és que podem gaudir d’unes visites organitzades i preparades per persones que coneixen la seva ciutat i la “viuen” amb la qual cosa podem endinsar-nos en la seva manera d’entendre la vida i la seva problemàtica i anar molt més enllà del simple plaer estètic.
Així ha estat aquesta vegada però, a més, l’organització ha estat curosa i atenta a entendre el patrimoni com un tot global que perd el seu sentit quan es deslliga de l’entorn que l’envolta i de l’entrallat cultural que ha ajudat a generar i del qual, a la seva vegada és producte. En aquest sentit, aquest ha estat probablement una de les trobades més profitoses i més ben planejades.
També ha hagut temps per la exposició dels projectes i idees de les diferents associacions i per arribar a conclusions. Aquestes les desenvoluparem més endavant, després de que se hagin polit i discutit, però ja volem avançar algunes. Queda la intenció de multiplicar i enfortir les relacions entre les associacions presents de manera que al llarg de l’any sapiguem i poguem donar-nos suport mutu en les diferents campanyes empreses i que, sobre tot, no estiguem aïllats enfront de les accions forassenyades de les autoritats. També hem pogut comprovar com l’exèrcit cuida i conserva el seu patrimoni mantenint-lo en bon estat (molt millor estat, estem segurs, que si hagués passat a mans civils cobdicioses i depredadores). D’altra banda cal dir que El Ferrol ha demanat ser declarada patrimoni de la humanitat i que nosaltres donarem el nostre suport a aquesta iniciativa perquè la ciutat té prou senyes d’identitat, tan urbanes com paisatgístiques, com d’història singular per què així sigui.
Fotografia per Maricarmen Tapia
Grup SOS Monuments a Monteventoso. Galicia 2010