• Instagram
  • Twitter
  • Facebook
  • Canal de denúncia
  • Subscriu-te al butlletí
  • Fes-te soci
SOS Monuments
  • Inici
  • Qui som
    • Presentació
    • Objectius
    • Manifest
    • Estatuts
    • Cartes
    • Referents teòrics
  • Activitats
  • Notícies
  • Patrimoni
  • Premsa
  • Enllaços
  • Contacteu
  • Cercar
  • Menu Menu

VI TROBADA LATINO AMERICANA EN DEFENSA DEL PATRIMONI CULTURAL

4 setembre, 2013/in Trobades a Espanya i Iberoamèrica
El grup al Castell de Figueres, bressol de SOS Monuments

El grup al Castell de Figueres, bressol de SOS Monuments

Resum de la trobada

Entre els dies 1 i 9 de juliol d’aquest any de 2013 vam tenir la trobada bianual entre defensors del patrimoni de Llatinoamèrica i Catalunya que enguany ha tingut lloc a Barcelona.

El fet de ser Barcelona el lloc escollit li ha donat una especial significació perquè aquí va començar aquestes iniciatives del què formen part ex alumnes del FAIPAC i del MRM, tots dos cursos dirigits per en Salvador Tarragó i ara SOS-Monuments i la Ciutat Comtal com teló de fons.

La inauguració de les jornades es va fer a la Torre Agbar, projectada per Jean Nouvel i un dels edificis emblemàtics de Barcelona en els darrers anys. La lliçó inaugural va córrer a càrrec de Robert Brufau, especialista en estructures i responsable de les seves construccions d’aquest edifici d’altres districte 22@. En acabar es va fer una visita a la Torre.

Cúpula de la Torre AGBAR

Cúpula de la Torre AGBAR

Aquest primer dia es completa amb el recorregut pel Districte 22@ contemplat alguns dels edificis més innovadors dels últims anys a Barcelona i acabant amb una visita al Fòrum i la seva placa fotovoltaica gegantina. Destacaríem la visita al Centre de Disseny HUB que serà inaugurat el pròxim mes de setembre, obra de l’estudi MBM Arquitectes, integrat pels arquitectes Josep Martorell, Oriol Bohigas, David Mackay, Oriol Capdevila y Francesc Gual: el nou equipament allotjarà les col·leccions de Disseny Industrial i arts decoratives, Ceràmica, Tèxtil i Indumentària i Arts Gràfiques. La visita va estar dirigida per Francesc Gual. Es van manifestar els dubtes sobre l’edifici que manté una desproporció notable entre la seva base i la volada de la part superior que es projecta sobre una de les autovies dels Nus de les Glòries envaint part de la via i al mateix temps trenca la continuïtat del carrer Àvila.

Dintre del programa es va dedicar una part important a la visita d’arquitectura militar, començant pel Castell de Montjuïc que corona la muntanya del mateix nom i ara presideix la ciutat si be històricament l’ha vigilada. Desvinculat de tot ús militar en ell vam tenir ocasió de veure la restauració de la terrassa i Carme Fusté Bigorra, Presidenta de l’Associació d’Amics del Castell, ens va obsequiar amb un petit refrigeri.

El segon castell visitat va ser el de Figueres, el més gran d’Europa de la seva època i que encara manté algunes funcions militars. A la història del castell destaca el haver estat el lloc on per darrera vegada es reuniren les Corts republicanes i va haver l’últim Consell de ministres de la República abans de marxar a l’exili en 1939. A la visita ens va acompanyar l’arquitecte Enric Vinyes, dels primers defensors d’aquest conjunt militar on precisament va néixer SOS-Monuments. Va ser especialment remarcable navegar per l’aigua cristal·lina d’una de les 4 cisternes que haguessin permès al castell abastir-se d’aigua, en cas de setge, durant un any.

El darrer castell visitat va ser el de Miravet, un dels símbols de l’últim tram del riu Ebre. Miravet, castell andalusí, després templer, tanmateix, i com passa sovint en els monuments molt historiats, ha patit diverses reformes per poder complir la seva funció al llarg de les diferents èpoques, la darrera transformació fou del segle XIX, durant les guerres carlines. En aquesta ocasió vam tenir la sort de comptar amb el guiatge de l’arquitecte restaurador, Carles Brull que dirigeix les actuals tasques de recerca i restauració del castell.

 També dins de l’àmbit militar es van visitar les muralles romanes i les últimes intervencions fetes: el Pati Llimona d’Ignasi Solà Morales i el molt recent hotel que correspon a l’autoria de l’arquitecte Moneo. Ens va acompanyar l’arquitecte i arqueòleg, professor de la Universitat Rovira i Virgili, Ricard Mar. El mateix professor Mar ens va acompanyar al dia següent a les ruïnes d’Empúries. Els recorreguts van ser molt interessants i aclaridors doncs es beneficiaven de la doble condició d’arquitecte i arqueòleg que té en Ricard Mar.

El dijous 4 de juliol van visitar l’antic Mercat del Born, guiats per l’arquitecte Simone Brusaferri. Construcció magnífica de ferro i vidre, germana petita de les Halles de París. Fou projectada i dirigida per  Josep Fontserè i Mestre en 1876 com a mercat de barri. Al 1920 va passar a mercat majorista fins la construcció de Mercabarna el 1971. El Born fou construït a l’esplanada deixada per el derrocament de part del Barri de Ribera després de la victòria del Felip V, el qual manà construir “La Ciutadella”, fortalesa de vigilància per la ciutat i al voltant de la qual no hi havia d’haver construccions. A les excavacions portades a terme el 1994 es descobriren les primeres restes de la part de la ciutat que ocupava aquest espai fins 1716. A l’actualitat han quedat al descobert més de 8.000 m2 de restes que aviat seran visitables i l’edifici s’ha remodelat per constituir un important centre Cultura. La restauració ha estat prou respectuosa amb l’edifici original

El mateix dijous al matí havíem visitat la Colònia Güell doncs és impossible separar aquest país del seu legat modernista. La visita, realitzada pel mateix Salvador Tarragó, fou molt crítica amb la restauració feta que pretén, i de fet ho fa, utilitzar materials que devaluen el projecte de Gaudí.

 En el petit espai dedicat al Modernisme cal incloure l’esmorzar i visita a la Fonda España, de llarga tradició a Barcelona, que fou construïda per Lluís Domènec i Montaner i que no fa gaire ha estat remodelada però conservant i respectant prou bé el projecte original.

A aquests blocs temàtics cal afegir la visita als mercats de Barcelona que en els últims anys estan sent remodelats i transformats d’acord amb les noves costums i necessitats ciutadanes, tot conservant els edificis públics i l’estructura de les parades i introduint concessions a supermercats i facilitats d’aparcament. En concret es visità el Mercat de La Llibertat de Gràcia i el Mercat de Santa Caterina. Aquest últim no podem dir que hagi estat remodelat doncs gairebé està construït de nou. Només queden les antigues façanes i es respecta una mostra arqueològica gairebé insignificant, de l’antic convent de Santa Caterina, les restes del qual varen ser descobertes amb les obres. El mercat està cobert per una teulada de ceràmica multicolor projecte del desaparegut arquitecte Enric Miralles, i Bernadetta Tagliabue.

Igualment van resultar remarcables la visita a la Biblioteca Jaume Fuster, situada a la Plaça Lesseps i obra de l’arquitecte Josep Llinàs. La visita va acabar amb un intercanvi d’opinions i punts de vista molt interessant i que és el que vol propiciar aquestes trobades. L’intercanvi ja s’havia iniciat al matí quan, a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona, antiga seu del MRM. Ricardo Ramon Vergara Franceschi y Juan José Botero Ramírez ens van presentar els seus treballs.

 El dissabte, relacionat amb la visita als nous barris de Barcelona del primer dia, es va fer una bicicletada per la ciutat veient l’art urbà de les escultures, façanes pintades i graffitis. El recorregut va ser preparat i dirigit per Maximiliano Chiqui Sicala i l’esmentat Ricardo Vergara.

 La cloenda de la VI trobada de l’ELADPAC, el dimarts 9, com no podia ser menys, va ser una visita comentada per Salvador Tarragó, a la Sagrada Família. La visita i comentaris van estar a l’alçada però la sorpresa va venir de la mà de Gabriela Mareque quan ens va portar Jordi Bonet i Armengou que fins fa poc ha dirigit les obres del temple i a qui vam poder saludar i parlar amb ell..

 Al dinar de comiat es va decidir la nova trobada del VII ELADEPAC pel 2015, Cuba, responsabilitzant de la seva organització a l’arquitecta Silvia María Morales. Salvador Tarragó que tenia la responsabilitat de la preparació de la VI ELADEPAC, va fer transmissió de la penyora, simbolitzada per un penjoll, que materialitza la responsabilitat organitzativa, a Ricardo Vergara qui la farà arribar a la Silvia, qui havia hagut de marxar anticipadament.

La retrobada a Barcelona després de més de 25 anys, entre molts dels assistents, amb els bons records dels anys d’estudis, propicià unes intenses emocions i aprofundiments d’amistats individuals i col·lectives que ens van fer sentir com formant part d’una gran família.

En tots els que vam compartir aquesta experiència queda l’alegria i l’enyor dels dies passats. I el desig i l’esperança de la retrobada a Cuba el 2015.

SOS monuments ELADEPAC cartell

Tags: portada
Compartir aquesta entrada
  • Compartir a Facebook
  • Compartir a Twitter
  • Share on WhatsApp
  • Compartir a Pinterest
  • Compartir a LinkedIn
  • Compartir per correu
https://www.sos-monuments.org/wp-content/uploads/2019/06/SOS-monuments-ELADEPAC-grupo.jpg 720 960 SOS Monuments https://www.sos-monuments.org//wp-content/uploads/2019/05/logo-sosmonuments.png SOS Monuments2013-09-04 15:47:562019-04-06 20:17:45VI TROBADA LATINO AMERICANA EN DEFENSA DEL PATRIMONI CULTURAL
You might also like
SALVEM CAN CAPELLANETS I ELS SEUS JARDINS PROTEGITS
EL PATRIMONI CULTURAL DESPRÉS DE LA PANDÈMIA
Acte homenatge a Josep Mora, antic president de SOS Monuments, a la Universitat de Cervera
Jornada en Defensa del Patrimoni de Les Corts
AULA 19 NOVEMBRE 2014: EL DESTÍ DE LA MONUMENTAL
Mantenir el recinte de l’Escola Industrial. Un objectiu aconseguit

Mostra informació sobre…

  • Activitats SOS (130)
  • Admiracions (2)
  • Admiracions conservades i destruïdes (6)
  • Assessories per la defensa i l'estudi del Patrimoni (5)
  • Aules SOS (59)
  • Campanyes (38)
  • Campanyes (9)
  • Cartes (13)
  • Excursions científiques Catalunya (36)
  • Noticies (215)
  • Opinió (7)
  • Patrimoni conservat (12)
  • Patrimoni destruït (15)
  • Patrimoni en perill (93)
  • Premsa (4)
  • Publicacions (6)
  • Sense categoria (33)
  • Sense categoria (2)
  • Trobades (1)
  • Trobades a Espanya i Iberoamèrica (26)

Butlletí

Subscriu-te al Butlletí de SOS Monuments per estar al dia de les darreres notícies i activitats.

Subscriu-m’hi >

Canal de denúncia

2 + 3 = ?

També ens pots trobar a les xarxes socials…

Sos Monuments Follow

SosMonuments
Retweet on Twitter Sos Monuments Retweeted
efemarq Efemèrides d'Arquitectura @efemarq ·
16 març

Un 12 de març de fa 7 anys, el 2016, va morir l'arquitecte Giacomo Alessandro. Nat a Sardenya, vingué a Barcelona el 2009 gràcies a una beca i es féu barcelonòfil, fília que el portà a crear la popular iniciativa "Barcelona Desapareguda" que molta gent seguia a les xarxes. Fil 👇

Reply on Twitter 1636360350017925123 Retweet on Twitter 1636360350017925123 435 Like on Twitter 1636360350017925123 1384 Twitter 1636360350017925123
Més tweets

sosmonuments

sos monuments
Avui és l'aniversari de Salvador Tarrago Cid, Fun Avui és l'aniversari de Salvador Tarrago Cid, Fundador de S.O.S Monuments, també fundador del Màster de Restauració de Monuments de la UPC i de l’Associació d’amics i amigues de l’Ebre.
Dirigint durant més de vint-i-cinc anys el CIEPAC (Centre Internacional d’Estudis del Patrimoni Construït) a la Universitat Politècnica de Catalunya.
A més de ser el responsable de l’arxiu històric del COAC i del Col·legi d’Arquitectes de Balears i de ser el president de l’Asociación para el Progreso de la Arquitectura Contemporánea.

MOLTES FELICITATS!!
@salvadortarragocid
@master_restauracion_monumentos 

#sosmonuments #patrimoni
#barcelona #catalunya
#maestro #incansable #luchador #referente
Pot un edifici canviar el destí de la gente d'un Pot un edifici canviar el destí de la gente d'un barri?
#patimonibarcelona
#sosmonuments #eixample #elsilencideltemple
#patrimonicultural #tallermasriera
#sosmonuments #vilasardedalt #patrimoni #sosmonuments #vilasardedalt #patrimoni
Instagram post 18012726262486430 Instagram post 18012726262486430
Edifici de la Fundación Mercedes Torras. SALVEM-L Edifici de la Fundación Mercedes Torras. SALVEM-LA!
#sosmonuments #salvempatrimoni #patrimonicultural #caldesdestrac #catalunya #fundaciomercedestorras
Edifici de la Fundación Mercedes Torras. SALVEM-L Edifici de la Fundación Mercedes Torras. SALVEM-LA!
#sosmonuments #salvempatrimoni #patrimonicultural #caldesdestrac #catalunya #fundaciomercedestorras
Edifici de la Fundación Mercedes Torras. SALVEM-L Edifici de la Fundación Mercedes Torras. SALVEM-LA!
#sosmonuments #salvempatrimoni #patrimonicultural #caldesdestrac #catalunya #fundaciomercedestorras
Instagram post 18148914082281981 Instagram post 18148914082281981
El próximo martes 26 a las 19:00 En el Pati Llimo El próximo martes 26 a las 19:00
En el Pati Llimona.
"Estado del Patrimonio Histórico en Puerto Rico"
A cargo de la 
Arq. Evelyn Villabos Ribera
Organiza SOSMonuments
#sosmonuments #patrimoni #puertorico🇵🇷 #patrimôniohistórico
#sosmonuments #patrimonicultural #llesui #esglesia #sosmonuments #patrimonicultural #llesui #esglesiadesantjuliadelatorre #salvempatrimoni
SOS ponte Nafonso!! #salvemospontenafonso SOS ponte Nafonso!!
#salvemospontenafonso
Visita per avalar l'estat de L'Esglesia de Sant Ju Visita per avalar l'estat de L'Esglesia de Sant Julio de la Torre.
3 de  juny 13:00 h
#sosmonuments #patrimoni #patrimonicultural #llesui #esglesiadesantjuliadelatorre
@lavelladetorena
La preservació del Patrimoni a L'Hospitalet de Ll La preservació del Patrimoni a L'Hospitalet de Llobregat
8/6/22 18:30h
Pati Llimona
#patrimoni #patrimoniindustrial #patrimonilhospitalet 
#sosmonuments 
Organitza @sosmonuments 
Col.labora @ccpatillimona
XVII Encuentro Estatal de Asociaciones de Defensa XVII Encuentro Estatal de Asociaciones de Defensa del Patrimonio Cultural
#sosmonuments
#patrimonio #asociacionesdedefensadelpatrimoniocultural #patrimoniocultural

@amigosdelalcazaba
@arco @apudepa @sosmonuments
@acdpatrimonio @salvemos4caminos @bembaso @arteenruinas
#sosmonuments #patrimoni #vilafrancadelpenedes #ar #sosmonuments #patrimoni #vilafrancadelpenedes #arquitecturadelvi
18 de abril Dia Mundial de los Monumentos y Sitios 18 de abril
Dia Mundial de los Monumentos y Sitios
#sosmonuments #patrimonicultural #patrimoni #monuments #diamundialmonumentosysitios
Desde @sosmonuments repudiamos la invasión rusa a Desde @sosmonuments repudiamos la invasión rusa a Ucrania!!! #noalaguerra #sialapaz
#ucrania #sosucrania🇺🇦🙏
Hoy es el cumpleaños de nuestro fundador, maestro Hoy es el cumpleaños de nuestro fundador, maestro y amigo, Salvador Tarrago Cid..
Muchas felicidades!!
Con todo nuestro cariño
#sosmonument #patrimonicatalunya
#patrimonio #felizcumpleaños #felicidades
Felices Fiestas!! #bonnadal #feliznavidad #felices Felices Fiestas!!
#bonnadal #feliznavidad #felicesfiestas #sosmonument #patrimonio #salvempatrimoni
Taula Rodona "Can Capellanets" #sosmonument #patri Taula Rodona "Can Capellanets"
#sosmonument #patrimoni #lescortsbarcelona #cancapellanets
#patillimona #salvemcancapellanets 
#salvempatrimonilescorts
#arquitectesdelescorts
Carrega més... Segueix-nos a Instagram

Contacteu

Despatx nº 2 del Centre Cívic Pati Llimona
carrer Regomir, 3, 2º pis. Barcelona.

Més informació

Avís legal
Política de privacitat
Política de galetes

El Patrimoni del port de Barcelona és notíciaEl patrimoni de Palau Solità i Plegamans
Scroll to top

Aquest web utilitza cookies per oferir-li una millor experiència d'usuari. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i la nostra política de cookies.

D'acordMés informació

Cookie and Privacy Settings



How we use cookies

We may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.

Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.

Essential Website Cookies

These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.

Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.

We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.

We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.

Google Analytics Cookies

These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.

If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:

Other external services

We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.

Google Webfont Settings:

Google Map Settings:

Google reCaptcha Settings:

Vimeo and Youtube video embeds:

Other cookies

The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them:

Privacy Policy

You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.

Política de privacidad