• Instagram
  • Twitter
  • Facebook
  • Canal de denúncia
  • Subscriu-te al butlletí
  • Fes-te soci
SOS Monuments
  • Inici
  • Qui som
    • Presentació
    • Objectius
    • Manifest
    • Estatuts
    • Cartes
    • Referents teòrics
  • Activitats
  • Notícies
  • Patrimoni
  • Premsa
  • Enllaços
  • Contacteu
  • Cercar
  • Menu Menu

Excursions Científiques 2011

10 octubre, 2011/in Excursions científiques Catalunya, Noticies

Excursió Modernisme a La Garriga

 Casa Barbey, arquitecte J.M. Raspall

Per Maricarmen Tapia

El passat dissabte dia 8 d’octubre vam fer la sortida a La Garriga amb l’objectiu de conèixer millor l’obra de l’arquitecte modernista Manuel Joaquim Raspall  i Mayol (1877 – 1937). La visita va ser guiada per l’arquitecte Lluís Cuspinera i Font que ha restaurat algunes de les obres de Raspall.  Per la tarda, es va visitar el refugi antiaeri que es va construir durant la Guerra Civil, una obra senzilla però que reprodueix amb molta fidelitat les dificultats d’aquells anys.

Modenisme a la Garriga

El desenvolupament de La Garriga com àrea d’estiueig va estar marcat per la existència dels balnearis  i l’arribada del tren al 1875. La cessió dels terrenys de dos terratinents de La Garriga per la construcció del Passeig  va iniciar la urbanització  al llarg del Passeig amb una arquitectura predominant modernista, pròpia de inicis del XX.

Al 1902 Josep Puig i Cadafalch construeix una de les primeres torres. Al 1903 – 1904 Raspall que encara no acabava la carrera d’arquitectura, rehabilita la casa materna, que va ser construïda al segle XV. Aquesta primera obra va continuar la seva prolífera empenta en la Garriga amb més de 40 edificis que va construir fins l’any 1934. Raspall va ser arquitecte municipal de diversos municipis com la Garriga, l’Ametlla, Figueró, Granollers i Cardedeu. Caldes de Montbui. Va estar vinculat al món cultural de la Garriga amb la seva participació en les publicacions locals, comarcals i la organització de les dues festes modernistes del “Teatre de la Naturalesa” que es van realitzar al 1911 y el 1914.

L’arquitecte Cuspinera ens va explicar com des de la Fundació Maurí, l’any 1973, es va iniciar la defensa del Patrimoni Arquitectònic Garriguenc. Les primeres accions de catalogació de 84 edificis, van ser a través del Pla General d’Ordenació de 1984, van iniciar-se una llarga trajectòria fins el 1999 quan es van declarar Bé Cultural d’Interès Nacional, la nomenada “mansana raspall” i al 2006 en què es va redactar el Pla Especial de Protecció del Patrimoni. Durant aquest període es van destruir algunes peces importants o van ser fortament modificats, i altres només conserven les seves façanes, però, gran part dels edificis catalogats encara hi resten. Dels jardins originals només resten el de Casa Barbey i el de la casa Ramos, seu de la Fundació Universitària Martí l’Humà.

Durant el recorregut, vam visitar la mansana Raspall, illa on es troben 4 cases: “Torre Iris”, “La bombonera”, casa Juli Barbey  que encara conserva un magnífic  jardí modernista i la casa Barraquer.

També es van destacar les residencies dissenyades per altres arquitectes com Lluis Planas Calvet (torre Santo Domingo), Jeroni Granell i Manresa (enderrocada) i Emili Sala i Cortés amb la torre Anita que alberguen la Fundació Autisme La Garriga.

Per més informació, llegir l’article de Cuspinera “La Garriga i les mansanes  Raspall”>>

Torre Iris. M. J. Raspall

Detall casa Juli Barbey.

Jardí casa juli Barbey

Torre Santo Domingo. Lluís Planas Calvet

 —————————————————————————————————-

Tot baixant del Tibidabo
 

Dissabte 11 de juny de 2011

Aquesta Passejada pels jardins del Tibidabo va ser l’ocasió de valorar la importància de l’arquitecte – paisatgista Nicolau Rubió i Tudurí  (1891-1981) en la història dels Parcs i Jardins de Barcelona, dels quals fou el primer director (1917-1937).

Successivament vam visitar quatre parcs. Els jardins de l’hotel Florida, els Vivers de can Borni,  el Parc de la Font del Racó y els Jardins de La Tamarita

L’itinerari complert per Jacqueline Jacquet a Més info Blog de Yuichi Suzuki  http://blog.u1architects.com/?eid=1088726

____________________________________________________

La LIXna excursió de SOS Monuments: Sabadell

Per Dolors Granados

El dia  9 d’abril amb una calor de ple estiu, vam realitzar l’excursió a Sabadell.

Segons l’itinerari previst, començarem per les Coves de Sant Oleguer  comentades per Eduard Masjuan, historiador i autor de l’Estudi Patrimonial de les Coves de Sant Oleguer

Les coves, excavades als talussos del riu Ripoll, van servir d’habitatges als immigrants que després de la Guerra Civil arribaren a Sabadell des de diferents llocs del Sud d’Espanya.

 

 

La recuperació de les coves ha estat subvencionada pel Memorial Democràtic del Departament de l’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya; amb el desig de mantenir viu el record de la vida obrera en els suburbis de Sabadell durant els anys 40 i 50 del passat segle.

 El desenvolupament de l’activitat industrial a Sabadell, des dels inicis del S.XX, havia provocat una gran expansió urbana que es va dur a terme de manera totalment descontrolada, sense cap planificació. La manca d’habitatge per a la població nouvinguda, atreta pels llocs de treball a la industria i a la construcció, i l’escassetat dels salaris , va donar lloc a situacions com la de Sant Oleguer, que l’any 1950 comptava amb 182 coves, a més de les barraques, i altres tipus d’infravivendes . La precarietat d’aquest tipus de vida degradant es va mantenir fins l’any 1958 quan les coves van ser clausurades per l’Ajuntament.

 La resta de l’itinerari pel patrimoni arquitectònic de Sabadell, vam ser guiats per Rossend Lozano sabadellenc especialista en Història de l’Art.

 Els safareigs del carrer de la Font Nova comentats per  una monitora de l’Ajuntament daten del 1833 i ens donen idea de  les dificultats d’abastament d’aigua que ha patit Sabadell. Els safareigs s’han mantinguts en ús fins els anys 50 del S. XX , amb l’arribada de l’aigua corrent a les cases.

 

L’obrador de ceràmica de l’Escaiola, al soterrani de la botiga de catifes  Ventura, és un bon indicador de la importància que va tenir aquesta activitat a la vila cap el S. XVIII amb producció variada: peces de vaixella, rajoles, elements arquitectònics ornamentals etc. Els propietaris de la botiga protegeixen aquest patrimoni i el mostren amablement a tots aquells  que ho desitgen.

Són interessants les voltes de l’espai que es dedicava a obrador i els dos forns a banda i banda d’ell; així com les peces descobertes en la rehabilitació amb les que han format un petit museu.

Desprès de dinar al Restaurant La Clotilda, visitarem Can Duran del Pedregar, guiats per la monitora de l’Ajuntament.

La Casa Duran, rehabilitada recentment, va ser construïda entre 1578 i 1606,  encastada en un tram de la muralla medieval, tocant al portal de Granollers.

Situada molt a prop de l’església de Sant Fèlix, al centre històric de Sabadell, és el millor exemple de l’arquitectura civil renaixentista de la vila. A partir  del fons documental de la família Duran del Pedregal, així com dels treballs de rehabilitació, tenim coneixement de l’activitat productiva de la casa. Sabem que els Duran eren propietaris de finques agràries  així com de tallers de teixits de llana; i també que en algun moment es van dedicar a la fabricació de sabó.

 Les diverses activitats de la família són  representatives de l’activitat productiva que dominava a la vila.

La casa segueix l’estructura típica de les residències medievals urbanes catalanes. La planta baixa destinada a les  cavallerisses, els  graners amb 4 dipòsits per al gra, el celler amb la premsa, els dos cups i un nombre important de  botes, així com les restes d’una completa fàbrica de sabó.  Dependencies productives dedicades no  tan sol al consum familiar, sinó principalment a la comercialització.

 

La planta principal (habitatge i espais representatius) a la que s’accedeix per l’escala adossada al mur del pati central,  s’estructura al voltant d’un gran saló central, escenari dels principals esdeveniments i celebracions familiars, amb decoració pictòrica del S.XVIII. Des de ell s’accedeix  als dormitoris amb alcoves i a la biblioteca. Al nivell de la planta noble es troba el jardí i la capella familiar.

La construcció i la decoració de la casa ha estat estudiada exhaustivament, tant la que es conserva in situ com la que, desapareguda dels seu lloc original, ha estat traslladada a diferents indrets. Els estudis s’han realitzat a partir de la documentació existent a l’Arxiu històric de Sabadell.

El pis superior (les golfes,destinades originàriament a emmagatzemar productes agraris i a funcions d’assecatge ) han estat remodelades totalment per donar-li un ús, encara no decidit.

De tornada cap a l’estació vam reparar en les cases del carrer Industria, amb decoració de gust modernista algunes d’elles, i especialment en el Despatx Lluch edifici de 1908, destinat originàriament a magatzem i despatxos d’industrials tèxtils sabadellencs, i que actualment, un cop rehabilitat , és dedicat a dependències de l’Ajuntament. Amb L’Hotel Suíss  de 1902 acaba el carrer, just davant de l’estació i també la nostra visita.

Tags: portada
Compartir aquesta entrada
  • Compartir a Facebook
  • Compartir a Twitter
  • Share on WhatsApp
  • Compartir a Pinterest
  • Compartir a LinkedIn
  • Compartir per correu
https://www.sos-monuments.org/wp-content/uploads/2019/06/Casa-Barbey-300x199.jpg 199 300 SOS Monuments https://www.sos-monuments.org//wp-content/uploads/2019/05/logo-sosmonuments.png SOS Monuments2011-10-10 17:08:142019-04-06 20:18:26Excursions Científiques 2011
You might also like
EXCURSIÓ CIENTIFICA AL BARRI DEL PEU DEL FUNICULAR DE VALLVIDRERA
Ús i abús del Parc Natural de Collserola
DIÀLEGS SOBRE EL PATRIMONI
Memòria, patrimoni i paisatge. Els escenaris de la Batalla de l’Ebre
EXCURSIO CIENTIFICA AL MONESTIR DE SANTA MARIA DE BELLPUIG DE LES AVELLANES
Signatures per salvar Averly, un important patrimoni industrial.

Mostra informació sobre…

  • Activitats SOS (130)
  • Admiracions (2)
  • Admiracions conservades i destruïdes (6)
  • Assessories per la defensa i l'estudi del Patrimoni (5)
  • Aules SOS (59)
  • Campanyes (38)
  • Campanyes (9)
  • Cartes (13)
  • Excursions científiques Catalunya (36)
  • Noticies (215)
  • Opinió (7)
  • Patrimoni conservat (12)
  • Patrimoni destruït (15)
  • Patrimoni en perill (93)
  • Premsa (4)
  • Publicacions (6)
  • Sense categoria (33)
  • Sense categoria (2)
  • Trobades (1)
  • Trobades a Espanya i Iberoamèrica (26)

Butlletí

Subscriu-te al Butlletí de SOS Monuments per estar al dia de les darreres notícies i activitats.

Subscriu-m’hi >

Canal de denúncia

0 + 3 = ?

També ens pots trobar a les xarxes socials…

Segueix-nos a Facebook

Darrers Tweets

Sos Monuments Follow

SosMonuments
Retweet on Twitter Sos Monuments Retweeted
morganfairchai1 morgan fairchaild @morganfairchai1 ·
24 gen.

@LaHoraTVE @logatorres ⚠️ NO SON RESTAURACIONES. NO SON RESTAURACIONES. NO SON RESTAURACIONES ⚠️

SON DELITOS CONTRA EL PATRIMONIO.

¿RESPONSABLES / CULPABLES?👉🏻 LAS ADMINISTRACIONES Y SU DESIDIA, LOS PROPIETARIOS Y SU TACAÑERÍA; LAS CECILIAS Y SU EGO E IGNORANCIA.

QUÉ HARTURA. QUÉ HARTURA‼

@A_CR_E

Reply on Twitter 1617816646491701248 Retweet on Twitter 1617816646491701248 1 Like on Twitter 1617816646491701248 2 Twitter 1617816646491701248
Més tweets

Instagram

sosmonuments

Instagram post 18012726262486430 Instagram post 18012726262486430
Edifici de la Fundación Mercedes Torras. SALVEM-L Edifici de la Fundación Mercedes Torras. SALVEM-LA!
#sosmonuments #salvempatrimoni #patrimonicultural #caldesdestrac #catalunya #fundaciomercedestorras
Edifici de la Fundación Mercedes Torras. SALVEM-L Edifici de la Fundación Mercedes Torras. SALVEM-LA!
#sosmonuments #salvempatrimoni #patrimonicultural #caldesdestrac #catalunya #fundaciomercedestorras
Edifici de la Fundación Mercedes Torras. SALVEM-L Edifici de la Fundación Mercedes Torras. SALVEM-LA!
#sosmonuments #salvempatrimoni #patrimonicultural #caldesdestrac #catalunya #fundaciomercedestorras
Instagram post 18148914082281981 Instagram post 18148914082281981
El próximo martes 26 a las 19:00 En el Pati Llimo El próximo martes 26 a las 19:00
En el Pati Llimona.
"Estado del Patrimonio Histórico en Puerto Rico"
A cargo de la 
Arq. Evelyn Villabos Ribera
Organiza SOSMonuments
#sosmonuments #patrimoni #puertorico🇵🇷 #patrimôniohistórico
#sosmonuments #patrimonicultural #llesui #esglesia #sosmonuments #patrimonicultural #llesui #esglesiadesantjuliadelatorre #salvempatrimoni
SOS ponte Nafonso!! #salvemospontenafonso SOS ponte Nafonso!!
#salvemospontenafonso
Visita per avalar l'estat de L'Esglesia de Sant Ju Visita per avalar l'estat de L'Esglesia de Sant Julio de la Torre.
3 de  juny 13:00 h
#sosmonuments #patrimoni #patrimonicultural #llesui #esglesiadesantjuliadelatorre
@lavelladetorena
La preservació del Patrimoni a L'Hospitalet de Ll La preservació del Patrimoni a L'Hospitalet de Llobregat
8/6/22 18:30h
Pati Llimona
#patrimoni #patrimoniindustrial #patrimonilhospitalet 
#sosmonuments 
Organitza @sosmonuments 
Col.labora @ccpatillimona
XVII Encuentro Estatal de Asociaciones de Defensa XVII Encuentro Estatal de Asociaciones de Defensa del Patrimonio Cultural
#sosmonuments
#patrimonio #asociacionesdedefensadelpatrimoniocultural #patrimoniocultural

@amigosdelalcazaba
@arco @apudepa @sosmonuments
@acdpatrimonio @salvemos4caminos @bembaso @arteenruinas
#sosmonuments #patrimoni #vilafrancadelpenedes #ar #sosmonuments #patrimoni #vilafrancadelpenedes #arquitecturadelvi
18 de abril Dia Mundial de los Monumentos y Sitios 18 de abril
Dia Mundial de los Monumentos y Sitios
#sosmonuments #patrimonicultural #patrimoni #monuments #diamundialmonumentosysitios
Desde @sosmonuments repudiamos la invasión rusa a Desde @sosmonuments repudiamos la invasión rusa a Ucrania!!! #noalaguerra #sialapaz
#ucrania #sosucrania🇺🇦🙏
Hoy es el cumpleaños de nuestro fundador, maestro Hoy es el cumpleaños de nuestro fundador, maestro y amigo, Salvador Tarrago Cid..
Muchas felicidades!!
Con todo nuestro cariño
#sosmonument #patrimonicatalunya
#patrimonio #felizcumpleaños #felicidades
Felices Fiestas!! #bonnadal #feliznavidad #felices Felices Fiestas!!
#bonnadal #feliznavidad #felicesfiestas #sosmonument #patrimonio #salvempatrimoni
Taula Rodona "Can Capellanets" #sosmonument #patri Taula Rodona "Can Capellanets"
#sosmonument #patrimoni #lescortsbarcelona #cancapellanets
#patillimona #salvemcancapellanets 
#salvempatrimonilescorts
#arquitectesdelescorts
https://www.totbarcelona.cat/cultura-i-oci/patrimo https://www.totbarcelona.cat/cultura-i-oci/patrimoni/picabaralla-esglesia-empresa-residencia-can-capellanets-corts-158323/

#sosmonument #patrimoni #lescortsbarcelona
15 de diciembre a las 19:00hs Pati Llimmona #salv 15 de diciembre a las 19:00hs
Pati Llimmona

#salvemcancapellanets
#lescorts
#cancapellanets
#sosmonument #patrimoni
Salvar el Patrimoni, xerrada amb arqueólegs #sos Salvar el  Patrimoni, xerrada amb arqueólegs
#sosmonument #patrimoni #salvarelpatrimonio #arqueology #calella #vilaromana
@joancarlesalay
Carrega més... Segueix-nos a Instagram

Contacteu

Despatx nº 2 del Centre Cívic Pati Llimona
carrer Regomir, 3, 2º pis. Barcelona.

Més informació

Avís legal
Política de privacitat
Política de galetes

SOS Monuments a Catalunya RàdioEscolapis de Solsona. (1774 – 1998)
Scroll to top

Aquest web utilitza cookies per oferir-li una millor experiència d'usuari. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i la nostra política de cookies.

D'acordMés informació

Cookie and Privacy Settings



How we use cookies

We may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.

Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.

Essential Website Cookies

These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.

Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.

We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.

We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.

Google Analytics Cookies

These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.

If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:

Other external services

We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.

Google Webfont Settings:

Google Map Settings:

Google reCaptcha Settings:

Vimeo and Youtube video embeds:

Other cookies

The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them:

Privacy Policy

You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.

Política de privacidad